Uzturs
Lai gan nav tādas vienas īpašas multiplo sklerozi ārstējošas diētas, tas nenozīmē, ka veselīga uztura paradumiem nav jāpievērš uzmanība. Veselīgi ēšanas paradumi palīdz sadzīvot ar slimību, kā arī novērš fiziskās aktivitātes samazināšanos slimības dēļ, piemēram, ja radies pieaugušo jeb 2. tipa cukura diabēts. Saskaņā ar jaunāko informāciju, veselīgā uzturā uzsvars tiek likts uz dārzeņiem, augļiem, pākšaugiem un pilngraudu produktiem, un tajā ir pavisam maz gaļas un pievienoto cukuru.
Iekaisumu mazinošs uzturs
Iekaisumu mazinošs uzturs lielā mērā ir tas pats parastais ieteicamais uzturs, taču tajā īpaša uzmanība ir pievērsta noteiktiem specifiskiem aspektiem. Lielas vienreizējas piesātināto tauku un/vai cukura devas pastiprina iekaisumu, bet dārzeņi, ogas un augļi to palīdz samazināt. Uzmanība būtu jāpievērš arī sāls daudzumam uzturā, un alkoholu ir jālieto ļoti apdomīgi. Ir vērts atcerēties, ka liekā ķermeņa masa palielina iekaisuma iespējamību, jo ķermeņa taukaudi izdala dažāda veida iekaisuma citokīnus - vielas, kas iesaistās iekaisuma procesā. Šā iemesla dēļ ķermeņa masas kontrole ir arī daļa no iekaisumu kontroles.
Ja ēdienu galvenokārt gatavo paša spēkiem, taukvielu veidu un sāls daudzumu ietekmēt ir viegli. Ja laika un spēka ir maz, ieteicams priekšroku dot svaigiem produktiem, bet ikdienas pārtikas gatavošanas atvieglošanai var izmantot saldētus dārzeņus.
- Mazāk dzīvnieku valsts tauku. Tā vietā, lai izmantotu sviestu, vēlams izmantot augu taukus, piemēram, olīveļļu, rapšu eļļu un augu tauku pastas. Ir jāsamazina desu un citu treknu gaļas produktu, kā arī lielu tauku daudzumu saturošu sieru lietošana.
- D vitamīns. Pietiekama D vitamīna daudzuma uzņemšana multiplās sklerozes slimniekiem ir īpaši svarīga, jo pētījumi liecina, ka D vitamīnam ir svarīga loma aizsardzībā pret multiplās sklerozes attīstību. No pārtikas produktiem vislabākie D vitamīna avoti ir zivis, vistu olas, vitaminizēti piena produkti, kā arī margarīni. Vasarā D vitamīnu saules gaismas ietekmē sintezē āda.
- Neliels gaļas daudzums. Uzturā uzsvaru būtu ieteicams likt uz zivīm un dārzeņiem.
Multiplās sklerozes gadījumā ieteicamie produkti... | ... un produkti, kurus nevajadzētu lietot | |
---|---|---|
Graudaugu produkti | Pilngraudu maizes, pastas un rīsi (šķiedrvielu daudzums vismaz 6g/100g), putras | Baltie milti, konditorejas izstrādājumi |
Augļi un dārzeņi | Vismaz piecas porcijas dienā (t.i., 3 saujas dārzeņu, 2 saujas augļu), daļa svaigā, daļa pagatavotā veidā, pākšaugi, garšaugi | Sālīti gurķi, olīvas un citi konservēti dārzeņi |
Piena produkti | Taukus nesaturošs piens vai piens ar samazinātu tauku daudzumu, kefīrs, jogurti un rūgušpiens, biezpiens, mājas siers | Treknie jogurti (vairāk nekā 3% tauku), krējums, treknie sieri |
Gaļa un desa | Izvēlieties mājputnu gaļu, liesu gaļu (ne vairāk kā 10% tauku), daļu gaļas var aizstāt ar augu izcelsmes pārtiku, piemēram, pākšaugiem un dārzeņu izcelsmes olbaltumvielām, tofu | Sarkanā gaļa un treknās desas, broileris ar ādu, iekšējie orgāni |
Zivis | Daudzveidīgs dažādu zivju sugu klāsts, daļa pieejama svaigā, daļa — saldētā veidā | Stipri sālītas zivis |
Tauki / eļļas | Olīveļļa vai rapšu eļļa | Sviests, cietie kulinārijas margarīni |
Delikateses un uzkodas | Rieksti, saulespuķu sēklas, žāvētie augļi, riekstu un augļu maisījumi | Baltais cukurs, saldinātāji, saldumi, kūkas, šokolāde, kartupeļu čipsi, sāļie cepumi |
Dzērieni | Ūdens, minerālūdens, taukus nesaturoši un samazinātu tauku daudzumu saturoši piena produkti, kā arī — saprātīgā daudzumā — kafija un tēja | Sulas un saldinātie dzirkstošie dzērieni, alkoholiskie dzērieni |
Lietojiet mazāk ātro uzkodu
Nesenie pētījumi liecina, ka daudzas ātro uzkodu īpašības, piemēram, liels sāls daudzums, var palielināt iekaisuma procesa intensitāti. Turklāt ātrās uzkodas satur daudz piesātināto tauku, kas var nelabvēlīgi ietekmēt arī multiplās sklerozes gaitu.
Avoti
- AboveMS, https://www.abovems.com, skatīts 10.2021
- Latvijas Multiplās sklerozes asociācija. http://mslapa.lv/site/30148, skatīts 10.2021
- Arpita Basu, Sridevi Devaraj, Ishwarlal Jialal. Dietary Factors That Promote or Retard Inflammation. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2006;26:995-1001.
- Labonté MÈ, Couture P, Richard C, Desroches S ja Lamarche B. Impact of dairy products on biomarkers of inflammation: a systematic review of randomized controlled nutritional intervention studies in overweight and obese adults. Am J Clin Nutr. 2013 Apr;97(4):706-17.
- Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes. Nutrients. 2010 Mar;2(3):355-74.
- Rangel-Huerta OD, Aguilera CM, Mesa MD ja Gil A. Omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids supplementation on inflammatory biomakers: a systematic review of randomised clinical trials. Br J Nutr. 2012 Jun;107 Suppl 2:S159-70.
- Johnson GH, Fritsche K. Effect of Dietary Linoleic Acid on Markers of Inflammation in Healthy Persons: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. July 2012 Volume 112, Issue 7, Pages 1029-1041.
Tev varētu būt interesanti
Regulāras fiziskās aktivitātes dažādos veidos pozitīvi ietekmē labsajūtu.
Pašapziņa, attieksme un mierīga prāta uzturēšana, tāpat kā fiziskā sagatavotība, pakļaujas treniņam.
Atpūta ir svarīga veselības uzlabošanas metode. Atpūties prāts uzlabo arī miegu naktī.
Biogen-152361-LV-01-2022